Chronische stress 2018-01-29T09:17:02+00:00

Chronische stress

Psychische klachten veroorzaken stress.
Stress veroorzaakt weer nieuwe psychische klachten.

Bij mijn behandeling ga ik er in z’n algemeenheid van uit dat psychische of psychiatrische problemen worden veroorzaakt door emotionele trauma’s. Daarbij kan het ziekteproces zelf zo belastend zijn dat hierdoor nieuwe trauma’s ontstaan. Deze kunnen tijdens de therapie worden opgelost.

Maar, daarnaast speelt er nog iets anders een grote rol. De ziekte, met alles wat daarbij hoort, kan ook lichamelijke stressreacties veroorzaken. Deze kunnen het herstel van de oorspronkelijke aandoening ernstig bemoeilijken. De klachten die mensen ervaren zijn dan ook lang niet altijd het gevolg van de aandoening waarmee ze zijn gediagnostiseerd. Ze kunnen ook samenhangen met de stressreactie van het lichaam.

Het lichamelijke aspect van stress wordt beschreven door de zogenaamde Stress-As, een opeenvolging van fysiologische reacties waarbij de hypothalamus, de hypofyse, de bijnieren, de schildklier en andere organen betrokken zijn en waarin een groot aantal biochemische reacties een rol spelen.

In feite is stress een gezonde reactie op belasting. Bij langdurige stress raken de betrokken organen echter uitgeput en het delicate evenwicht waarin ons lichaam verkeert raakt daarbij verstoord. Daardoor kunnen vermoeidheid, slapeloosheid en een verstoorde spijsvertering ontstaan maar ook angsten, depressies en andere psychische klachten.

Voor de aanmaak van stress-hormonen zoals cortisol en adrenaline maar ook voor de afbraak en uitscheiding van medicijnen en andere ‘schadelijke’ stoffen, gebruikt het lichaam een groot aantal bouwstoffen zoals magnesium, zink en vitamine B. Deze stoffen zijn slechts beperkt in het lichaam voorradig en bij langdurige stress en een overvloedig medicijngebruik kunnen er gemakkelijk tekorten ontstaan. Het lichaam raakt dan letterlijk en figuurlijk uitgeput.
Het gebruik van nog meer of nieuwe medicijnen is dan ook geen oplossing. Het lichaam mist namelijk de kracht deze op te nemen en te verwerken. Bovendien moeten ook die nieuwe medicijnen weer worden uitgescheiden wat weer een extra belasting met zich meebrengt voor de organen.

Voor de algehele ondersteuning van het herstel worden, naast de therapie, de volgende zaken aanbevolen:
1. Voldoende ontspanning, slaap en vooral ook beweging.
2. Verantwoorde voeding en voldoende vocht om de afvoer van schadelijke stoffen te bevorderen.
3. Aanvulling van essentiële bouwstoffen.

Voor dit laatste zijn er verwarrend veel mogelijkheden. Nutriphyt (nutriphyt.nl) heeft m.i. een goede benadering. Zij verkopen uitgebalanceerde voedingssupplementen die kunnen helpen de fysiologische balans weer te herstellen. Op hun website is uitgebreide productinformatie te vinden.
Als basisadvies voor het herstel van chronische stress adviseren zij de volgende voedingssupplementen:
Curmac                  2 tabletten/dag
Zinargin                 2 tabletten/dag
Riovida Neuro       2 tabletten/dag

In geval van problemen met de spijsverteringsorganen komen daarbij:
Mucoperm              1 zakje/dag
Lactophar               1 tablet/dag

U kunt deze en andere producten rechtstreeks op de website van Nutriphyt bestellen. Als u daarbij de onderstaande kortingscode gebruikt krijgt u 25% korting op de verkoopprijs.
Kortingscode: NUTRI-003287